Biografie Lia Ruse
« Prima pagină
        
       

       

Lia Ruse s-a născut în comuna Teiu, judeţul Argeş. Urmează şcoala primară în satul natal şi liceul “Mihail şi Sevastiţa Vasilescu” din Piteşti. “Originea socială” şi trecutul politic al familiei i-au permis accesul doar la studii post-liceale de farmacie.

 

Activitatea literară:

Are preocupări literare din timpul şcolii dar nu poate publica din aceleaşi motive. Abia după revoluţie i se publică prima poezie - “Biserica cu ceas”, la 21 ianuarie 1990, în “Argeşul liber”. O mare bucurie îi aduce citirea mai multor poezii la postul de radio “Vocea Americii” în mai multe emisiuni, începând cu 18 februarie 1990. În continuare a colaborat intens la “Argeşul liber” şi, după înfiinţare, la săptămânalul argeşean de cultură “Săgetătorul”. Publică la “Glasul Dreptăţii” din Piteşti, iar mai târziu la “Tribuna noastră” şi “Pagini Româneşti” din Montréal.

 

Debut literar:

Freamăt de mai în colorit de toamnă” poezii, 1994, la editura “Neagoe Basarab” din Curtea de Argeş

 

Volume publicate:

1.      Freamăt de mai în colorit de toamnă” - poezii, 1994, la editura “Neagoe Basarab” din Curtea de Argeş

2.       “Aerul din preajmă” - poezii, 1995, la editura “EXAS” din Piteşti

3.      Picturi Sonore” - poezii, 1996, la editura “TIP-NASTE” din Piteşti

4.      Lumi Străvezii” - poezii, 2000, la editura “Zodia Fecioarei” din Piteşti

5.      Sculpturi în aripa timpului” - poezii, 2001, editura “Info Litho Pige” Québec

6.      Lumini Suave” - poezii, 2005, editura “Info Litho Pige” Québec

7.      La poarta unui anotimp” - poezii, 2006, editura “Info Litho Pige” Québec

8.      Desprinderi” - poezii, 2007, editura “Club Imprimerie” Québec

9.      Clipe sprijinite-n gânduri - poezii, 2008, Club Impr. Montréal  

10.     Scânteieri în oglinzi” - poezii, 2009, editura ASLRQ, Montréal

11.      Reflectări” - poezii, 2010, editura ASLRQ, Montréal

12.      Arcada timpului” - poezii, 2011, editura ASLRQ, Montréal

 

Opinii critice:

Poezia Liei Ruse este mitologie, filozofie de toate vârstele şi o graţioasă imagistică feminină în decoraţiunea gândului şi ţinutei intelectuale ca o dogmă. (Prof. Nicolae Spinei)

În peisajul diversificat al poeziei actuale, dominat de duritate, prozaism, sexualitate şi morbid, poezia Liei Ruse aduce o oază de normalitate, de bucurie a trăirii, a împlinirii omului prin iubire conjugală şi maternă, prin comunicare cu natura, cu semenii şi cu divinitatea, chiar dacă nevăzutul ceasornic bate mereu “Ora clopot”. (Scriitor, prof. univ. Sergiu I. Nicolaescu)

Lia Ruse este o poetă a cărei sensibilitate discretă conjugă în mod fericit un evantai tematic generos cu formule când tradiţionale, când îndrăzneţ temperate. (Scriitor, Jurnalist, prof. Al. Th. Ionescu)

Poezia fostei noastre concitadine se remarcă prin graţiozitate, suavitate, dar şi prin “revelaţii axiomatice”, semn al unei evoluţii certe în peisajul liricii contemporane. (Director şi editorialist al ziarului Argeşul, Mihai Golescu)